}
Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ

Ζούμε στην εποχή που το κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα παγκοσμίως είναι η εθνική και η θρησκευτική ταυτότητα των πολιτών που συνθέτουν τις κρατικές οντότητες ή ακόμα και τα ευρύτερα σύνολα, όπως οι συμμαχίες και οι ομοσπονδίες τύπου Ε.Ε. και ΗΠΑ. Ακόμα κι αν πολλοί θέλουν να αγνοήσουν το κρίσιμο θέμα της εθνικής αυτογνωσίας, η πραγματικότητα -με τη μορφή της επέλασης του ισλαμισμού- επιμένει να ξαναφέρνει στην επιφάνεια τα σημαντικά.


Ο δυτικός πολιτισμός δεν μπορεί να μακροημερεύσει με οικονομισμούς της συμφοράς και «διαχειρίσεις» των κρατικών υποθέσεων δίχως σύνδεση με τη μαζοψυχή και αναφορά στο ιστορικό βάθος του εποικοδομήματος. Το αυτό ισχύει και για την Ελλάδα. Ακόμα κι αν άκμαζε η οικονομία και ήταν επαρκής η ηγέτιδα τάξη στην εκπλήρωση των καθηκόντων της (δύο προϋποθέσεις επιβίωσης που είναι, φευ, ζητούμενα στην πατρίδα μας), σύντομα θα βρισκόμασταν ενώπιον αδιεξόδου, αν έλειπε το συλλογικό όραμα και κλονιζόταν το θρησκευτικό υπόβαθρο της κοινωνίας.

Μία
 από τις περιόδους της Ιστορίας μας που επιβάλλεται να γνωρίσουμε και να αναγνωρίσουμε την αξία της για την εθνική αυτοσυνειδησία μας είναι το Βυζάντιο. Η υπερχιλιετής ελληνική αυτοκρατορία... αγνοείται και ο ρόλος της υποτιμάται συστηματικά από τους εκπροσώπους μιας διεφθαρμένης και αφελληνισμένης ελίτ. Το αίτιο πίσω από την αποσιώπηση αυτού του μεγαλειώδους κεφαλαίου της Ιστορίας μας είναι ο ορθόδοξος χριστιανικός χαρακτήρας αυτού του κράτους.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία»
 προσφέρει αύριο την ευκαιρία στους αναγνώστες να εξοικειωθούν με το βυζαντινό μεγαλείο αποκτώντας ένα μνημειώδες έργο που μας ξεναγεί στην Ιστορία της μεσαιωνικής αυτοκρατορίας μας. Το βιβλίο για το οποίο γίνεται λόγος είναι του Φωτίου Χρ. Σταυρίδη και τιτλοφορείται «Βυζάντιο. Τα χίλια χρόνια που θέλουν να ξεχάσουμε». Στις 300 καλογραμμένες σελίδες του θα δούμε να παρελαύνουν αυτοκράτορες και στρατηγοί, επιστήμονες και ιεράρχες, καλλιτέχνες και λόγιοι, πριγκίπισσες και ερωμένες, φίλοι και θανάσιμοι εχθροί των Ελλήνων. Και όλα αυτά μαζί συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα, η οποία δείχνει την αδιάσπαστη συνέχεια του ελληνικού κόσμου.

Μη χάσετε την «κυριακάτικη δημοκρατία»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η Θράκη μας Κινδυνεύει

Η Θράκη μας Κινδυνεύει